Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою

Сьогодні, 17 червня, відзначають Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою.
Процес опустелювання не означає збільшення території існуючих пустель. Цей термін означає процес деградації земель в посушливих районах планети, викликаний зміною клімату та людською діяльністю. Процес відбувається тому, що екосистеми цих районів (вони складають третину земної суші) надзвичайно вразливі для надмірної експлуатації та нераціонального використання. ООН наводить наступні дані про опустелювання:
🔘На сьогодні майже три чверті землі, вільної від льодовиків, зазнала перетворень для задоволення попиту людства на харчі, сировину і населені пункти.
🔘Деградація земель негативно впливає на добробут щонайменше 3,2 мільярда людей.
🔘Зміна системи землекористування - основний чинник виникнення інфекційних захворювань людини. З них 60% передаються людям від диких тварин.
🌿Цього року День боротьби з опустелюванням і засухою присвятили темі перетворення деградованих земель в здорові земельні угіддя. Вчені пояснюють, що в найближчому майбутньому від цього може залежати подальша доля життя на планеті.
🌾Так відновлення деградованих земель забезпечує стійкість економіки до потрясінь, створює нові робочі місця, підвищує рівень доходів населення і гарантує продовольчу безпеку. Ці фактори зменшують шкоду, яку людина завдає природі, та сприяють відновленню біорізноманіття. Своєю чергою відновлені екосистеми поглинають з атмосфери велику кількість вуглецю, що сповільнює зміну клімату. А пом'якшення наслідків зміни клімату дає людству додатковий час для успішної реалізації проєкту зеленого відновлення - комплексу реформ для економічного та екологічного розвитку Землі після завершення пандемії COVID-19.
Тому сьогодні ООН закликає світову спільноту ставитися до землі, як до обмеженого та дорогоцінного ресурсу та наполегливо працювати для її відновлення.

Немає коментарів:

Дописати коментар