35 річниця Чорнобильської катастрофи

26.04.2021 здобувачі освіти ДНЗ "Київське обласне професійне училище харчових технологій та ресторанного сервісу" взяли участь в урочистому покладенні квітів до пам'ятників постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.
Наш земний уклін, наша довічна вдячність тим, хто ризикував своїм життям і здоров'ям, брав участь у ліквідації наслідків аварії! Це священна пам'ять про всенародний подвиг, котрий ніколи не зітреться з історії людства.
Цей дощ - як душ. Цей день такий ласкавий
.
Сади цвітуть. В березах бродить сік.
Це солов"їна опера, Ла Скала!
Чорнобиль. Зона. Двадцять перший вік.
Тут по дворах стоїть бузкова повінь.
Тут ті бузки проламують тини.
Тут щука йде, немов підводний човен,
І прилітають гуси щовесни.
Але кленочки проросли крізь ганки.
Жив-був народ над Прип"яттю - і зник.
В Рудому лісі виросли поганки,
і ходить Смерть, єдиний тут грибник.
Ліна Костенко
Чорнобильська катастрофа вже 35 років є найбільшою техногенною НС в історії сучасного світу. 26 квітня вибухи на четвертому енергоблоці ЧАЕС назавжди змінили життя тисяч людей. Сьогодні ми шануємо пам'ять ліквідаторів, які першими вирушили на місце вибуху. Якби не їх рішучість та мужність - наслідки були б ще більш катастрофічними. Після вибухів та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка була відчутною майже в усіх європейських країнах. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки. І хоча зараз вже доведено, що катастрофа сталась внаслідок людського фактору та невдалого експерименту на станції, Чорнобильська катастрофа сильно вдарила по репутації атомної енергетики в цілому. При цьому, з точки зору викидів і шкоди, АЕС набагато безпечніші за ТЕЦ. У наш час Чорнобильська зона відчуження нагадує не тільки про трагедію, але й є символом відродження. У біосферному заповіднику живуть дикі тварини, яким не заважає сусідство з людьми, а численні туристи можуть спостерігати, як природа поглинає будівлі, перетворюючи селища на ліси. Однак, в першу чергу, 26 квітня - день пам'яті ліквідаторів, які рятували світ від найбільшої катастрофи ціною власних життів. А Чорнобиль назавжди нагадуватиме про вплив людей на життя планети.

Немає коментарів:

Дописати коментар