МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПТАХІВ 🦩🦜🦢🐧

1 квітня в усьому світі відзначають Міжнародний день птахів. Його відзначення розпочалося ще на початку ХХ століття, а батьківщиною свята є США. День птахів як організоване дитяче свято стало проводитися в США починаючи з 1894 року з подачі управителя спілки шкіл округу Ойл-Сіті (штат Пенсільванія) Чарльза Бебкока. В основі його цікавої, і неординарної на той час ідеї лежав День праці, який вже досить широко святкувався в той час. За його задумом саме цього дня учні повинні були складати і зачитувати свої твори присвячені птахам. Це було нінцевим дійством навчального року серед школярів, які протягом вивчали літературу, географію та біологію, і краще пізнавали дику природу рідного округу. Починання Бебкока підтримав президент Американського товариства орнітологів Датчер, який заявив: «Коли ми навчимо наших дітей, закони будуть вже не потрібні». Ідею Бебкока також підтримала газета «Пітсбурзька Телеграфна хроніка», яка організувала клуб-музей з охорони птахів для школярів. На початку XX століття День птахів вже широко проводився в США, проник він і в інші країни, зокрема і в Європу.
1 квітня 1902 року одинадцять європейських держав (Німеччина, Австро-Угорщина, Бельгія, Іспанія, Франція, Греція, Люксембург, Монако, Португалія, Швеція і Швейцарія) підписали Міжнародну конвенцію з охорони птахів, корисних в сільському господарстві. І хоч вона вступила в дію лише через 1,5 роки, відзначати міжнародний день птахів вирішено було саме 1 квітня. В Україні відзначення міжнародного дня птахів започаткували одразу після Другої світової війни. Популяризатором та ідейним натхненником відзначення дня птахів був відомий український зоолог Віктор Аверін, який тривалий час завідував кафедрою зоології та ентомології Харківського сільськогосподарського інституту.
В багатьох країнах в цей день проводять різноманітні екологічні акції, зокрема встановлення шпаківень, кільцювання, підкормлювання, проведення роз'яснювальної роботи. В країнах Східної Європи проводять свята "зустрічі перелітних птахів", адже саме цими днями вони повертаються із зимівлі. Однак в святковому екологічному календарі є ще одне міжнародне свято, присвячене птахам - це Міжнародний день мігруючих птахів, яке щорічно відзначають в травні (у 2021 році - це 8 травня).
Міжнародний день птахів (International Bird Day) відзначається щороку в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера», адже користь пташиних видів в житті людини є надзвичайно високою.
Птахи знищують шкідливих комах, гризунів, сприяють поширенню дерев та кущів у лісах (пара синиць, наприклад, може за день «обробити» близько 40 яблунь, збираючи з них шкідників). Але птахи знищують комах вибірково. Дятли віддають перевагу короїдам, вивільга – в основному живиться гусінню.
Крім цього, крилаті створюють необхідний ланцюг у ряді живих істот, забезпечують рівновагу в боротьбі за існування у тваринному світі. Збереження пташиного різновиду має неабияке значення й для загального біорізноманіття, розвитку орнітофауни. Кількість видів птахів у фауні будь-якого регіону України, залежить від системного підходу, виявлення їх рідкісних видів, визначення територіальної приналежності тощо.
Серед орнітофауни України досить велика кількість видів птахів на сьогодні занесена до Червоної книги України (голуб-синяк, глухар, гриф чорний, журавель сірий, золотомушка червоночуба, лелека чорний та ін.). Велика кількість птахів належить до мисливських видів, на яких дозволено полювання у встановлені строки: гуси, качки, лиска, курочка водяна, кулики, куріпка сіра, припутень, горлиця звичайна, фазан та інші.
Усі вони - під особливою охороною держави. Тож, не даремно Міжнародний день птахів збігається з початком «Сезону тиші» в Україні, адже саме на початку квітня більшість птахів повертаються з вирію і починають гніздування. Встановлені заборони в період масового розмноження – не дозволяють людині турбувати птахів та інших мешканців дикої фауни, та сприяють відтворенню їх популяцій.

Немає коментарів:

Дописати коментар