4 квітня 2004 року – день, коли було офіційно активовано український мовний контент розділу Вікіпедії

4 квітня 2004 року – день, коли було офіційно активовано український мовний контент розділу Вікіпедії в якому налічувалось 1000 статей, а вже в кінці того ж року їх кількість перевищила 10 тисяч. Трьома місяцями раніше, того ж року, 30 січня в україномовному розділі Вікіпедії була створена перша стаття «Атом». Її започаткував тоді ще незареєстрований користувач Юрій Коваль з Японії. Надалі україномовний розділ Вікіпедії нарощував свої темпи і вже за місяць інформація про існування української Вікіпедії з’явилась на форумах.
Протягом 4-х років існування україномовного розділу Вікіпедії було написано більше як сто тисяч статей, через 6-ть років у квітні 2010 року понад дві тисячі, а вже у вересні 2012 року з’явилася 400-тисячна стаття.
На сьогоднішній день в українській Вікіпедії нараховується більше ніж 482 тисячі статей, і вона займає 16-те місце за кількістю публікацій серед 287 мовних розділів Вікіпедії. За всю історію української Вікіпедії її редагувало більше ніж 34 тисячі зареєстрованих користувачів. Українська Вікіпедія є найвідвідуванішим україномовним інформаційним ресурсом: кількість відвідування якого становить близько 80-ти мільйонів сторінок на місяць.
Для відзначення 10-ти річного ювілею української Вікіпедії спільнота вирішила змінити звичайний логотип на ювілейний. В оголошеному конкурсі, шляхом голосування, перемогла користувачка Lina Jobs (в житті – Галина Будик, веб-дизайнер з Тернополя).
З метою популяризації української Вікіпедії з 2011 року в ній проводяться конкурси на написання статей до яких залучаються студенти провідних університетів України в рамках «Освітньої програми Вікіпедії». Також проводяться фотоконкурси «Вікі любить пам’ятки» та «Вікі любить Землю». Всі ці проєкти реалізуються за підтримки громадської організації «Вікімедіа Україна», створеної у 2009 році з метою підтримки та популяризації Вікіпедії та інших проєктів Фонду Вікімедіа в Україні, а також розвиток їх спільнот.
Член Правління ГО «Вікімедіа Україна» Анатолій Луцюк, який редагує українську Вікіпедію з червня 2005 року зазначив: «За 10 років українська Вікіпедія перетворилась на спільноту однодумців, які невтомно працюють над її наповненням та покращенням. Працюючи на волонтерських засадах, вони формують україномовний енциклопедичний продукт, створюють вільні знання і таким чином ділом приносять користь українському суспільству, поповнюючи духовну скарбницю українського народу» (Анатолій Луцюк) Джерело:https://blog.wikimedia.org.ua/.../30/uk-wikipedia-10-years/

Немає коментарів:

Дописати коментар